« »

Valkopäätiainen (Parus cyanus)

SV: Azurmes, EN: Azure Tit

kuva tästä lajista

Valkopäätiaisen levinneisyysalue ulottuu Länsi-Venäjältä Siperian yli Tyynenmeren rannoille. Laji suosii lehtimetsiä ja lehtipuuvaltaisia sekametsiä, erityisesti joen- ja puronvarsilla. Suomessa valkopäätiainen on harvinaisuus, josta on vuodesta 1973 lähtien alle 50 rariteettikomitean hyväksymää havaintoa. Ensimmäinen havainto vuodelta 1973 koski komeasti valkopäätiaisparin pesintää Tohmajärvellä. Myös ensimmäiseen atlakseen saatiin varma pesintä, kun valkopäätiainen pesi Turussa 1975 sinitiaisen parina. 1970-luvun loppuun mennessä lajista kertyi toistakymmentä havaintoa, ja sen odotettiin jopa vakiintuvan pesimälajistoomme. Sittemmin havaintomäärät vähenivät, ja 1980-luvun atlaksessa valkopäätiaista ei löydetty yhdeltäkään atlasruudulta. 2000-luvulla havaintoja on kuitenkin kertynyt taas enemmän, vuoteen 2010 mennessä yhteensä 13 yksilöstä. Uusimmassa atlaksessa lajista ilmoitettiin yksi todennäköisen pesinnän indeksi Hailuodosta: kaksi lintua viihtyi huhtikuulle asti samalla paikalla.

PesimisvarmuusRuutuja% ruuduista
Varma00 %
Todennäköinen10 %
Mahdollinen00 %
Yhteensä10 %

Vertailu 1. ja 2 atlaksen yhdistettyihin tuloksiin Vertailutyökalu

kartta lajin levinneisyydestä Suomessa 1 & 2 atlaksen yhdistetyssä aineistossamuutoskartta