« »

Tunturipöllö (Bubo scandiacus)

SV: Fjälluggla, EN: Snowy Owl

kuva tästä lajista

Tunturipöllö asustaa arktisella tundralla kautta koko pohjoisen pallonpuoliskon. Suomessa se pesii nykyään vain satunnaisesti Pohjois-Lapin tuntureilla erittäin hyvinä jyrsijävuosina. Useimpina vuosina laji ei pesi Suomessa lainkaan. Toisen maailmansodan jälkeen tunturipöllö on pesinyt Suomessa vain muutamana vuonna, viimeksi tiettävästi 2007. Niinpä tunturipöllö arvioitiinkin vuoden 2010 uhanalaistarkastelussa äärimmäisen uhanalaiseksi.

Ensimmäisen ja toisen atlaksen yhdistetyssä aineistossa tunturipöllöstä tehtiin pesintään viittaavia havaintoja 25 ruudun alueella. Pesintä varmistettiin 13 ruudussa Enontekiön ja Utsjoen tuntureilla. Kolmannen atlaksen aikana pesimäaikaisia havaintoja saatiin vain yhdeksästä ruudusta, joista kahdessa pesintä varmistui.

PesimisvarmuusRuutuja% ruuduista
Varma20,1 %
Todennäköinen00 %
Mahdollinen70,2 %
Yhteensä90,2 %

Vertailu 1. ja 2 atlaksen yhdistettyihin tuloksiin Vertailutyökalu

kartta lajin levinneisyydestä Suomessa 1 & 2 atlaksen yhdistetyssä aineistossa