« »

Tiibetinhanhi (Anser indicus)

SV: Stripgås, EN: Bar-headed Goose

kuva tästä lajista

Tiibetinhanhi pesii nimensä mukaisesti Keski-Aasian ylängöillä ja talvehtii Intian ja Bangladeshin alangoilla. Euroopassa tavattavat yksilöt koskevat joko häkeistä karanneita yksilöitä tai näiden karkulaisten tuottamia jälkeläisiä. Euroopassa häkkikarkureiden pesintöjä luonnossa on todettu mm. Iso-Britanniassa (1–3 paria vuosina 2007–2008), Hollannissa, Norjassa ja Ruotsissa.

Suomessa ensimmäinen tiibetinhanhihavainto on Ahvenanmaan Vårdöstä 1930-luvulta. Määrät ovat lisääntyneet tämän jälkeen hitaasti mutta varmasti, ja 2000-luvulla etenkin Pohjois-Suomessa on havaittu vuosittain säännöllisesti pieniä hanhimääriä. Keskeisin havaintopaikka on ollut Kemijärven entisen sellutehtaan jätevesijärvi. Tällä paikalla todettiin pari vuosina 2006–2007, joka johti 2008 lajin ensimmäiseen onnistuneeseen pesintään Suomessa. Pari tuotti neljä poikasta, joista kaksi selvisi lentokykyisiksi. Vuosina 2009–2010 pesintää ei enää varmistettu alueelta. Kainuun todennäköinen pesintä koskee Sotkamossa pitempään viipynyttä paria keväältä 2006.

PesimisvarmuusRuutuja% ruuduista
Varma10 %
Todennäköinen10 %
Mahdollinen00 %
Yhteensä20,1 %

Vertailu 1. ja 2 atlaksen yhdistettyihin tuloksiin Vertailutyökalu

kartta lajin levinneisyydestä Suomessa 1 & 2 atlaksen yhdistetyssä aineistossamuutoskartta