« »

Pikkukuovi (Numenius phaeopus)

SV: Småspov, EN: Whimbrel

kuva tästä lajista

Pikkukuovin laaja levinneisyysalue kattaa Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan subarktiset alueet. Suomessa laji pesii tavallisimmin karuilla avosoilla Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa, mutta etenkin Pohjanmaalla pikkukuovista on tullut myös peltolintu. Koko maassa pesii 30 000–50 000 paria. Pikkukuovi luokiteltiin vuonna 2010 tehdyssä uhanalaisarvioinnissa edelleen elinvoimaiseksi.

Kolmannen atlaksen aikana pikkukuovin pesintä varmistettiin 245 ruudussa. Lisäksi todennäköinen tai mahdollinen pesintä kirjattiin 1 323 ruudulle. Suuria muutoksia pikkukuovin levinneisyydessä ei ole tapahtunut. Karttoja vertailemalla huomaa kuitenkin, että lännessä laji on levittäytynyt hivenen etelämmäksi. Myös Pohjois-Savossa se näyttää tavatun useammassa ruudussa kuin aiemmin. Toisaalta Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapin keskiosissa on alueita, joilta pikkukuovi näyttää kadonneen tai ainakin pesimisvarmuusindeksi on pienentynyt.

PesimisvarmuusRuutuja% ruuduista
Varma2486,4 %
Todennäköinen94324,4 %
Mahdollinen3799,8 %
Yhteensä157040,6 %

Vertailu 1. ja 2 atlaksen yhdistettyihin tuloksiin Vertailutyökalu

kartta lajin levinneisyydestä Suomessa 1 & 2 atlaksen yhdistetyssä aineistossamuutoskartta