« »

Nokikana (Fulica atra)

SV: Sothöna, EN: Coot

kuva tästä lajista

Nokikanan esiintymisalue on laaja. Se jatkuu Länsi-Euroopasta Japaniin saakka, ja nokikanaa tavataan myös Australaasiassa. Suomessa nokikana viihtyy rehevillä lintuvesillä noin Oulun korkeudelle saakka, sisämaassa se käy harvalukuiseksi kuitenkin jo etelämpänä. Suomen pesimäkannaksi arvioitiin 2000-luvun lopussa 5 000–10 000 paria. Nokikanojen määrä saattaa vuosien välillä vaihdella huomattavasti. Suomen kanta lienee ollut huipussaan 1990-luvulla, mutta se on sen jälkeen pienentynyt. Vuoden 2010 uhanalaistarkastelussa Suomen nokikanapopulaatio arvioitiin kuitenkin edelleen elinvoimaiseksi.

Ensimmäisen ja toisen atlaksen yhdistetyssä aineistossa sellaisia ruutuja, joissa nokikanasta todettiin vähintään mahdollinen pesintä, oli 889. Kolmannessa atlaksessa tällaisia ruutuja kertyi hieman vähemmän, 848. Kahden ensimmäisen ja kolmannen atlaksen välillä nokikanan levinneisyysalue ei sinänsä ole muuttunut, mutta muutoskartan voittopuolisesti punakeltainen sävy viittaa siihen, että monilta ruuduilta laji on joko kokonaan kadonnut tai ainakin sen pesimisvarmuusindeksi on pienentynyt.

PesimisvarmuusRuutuja% ruuduista
Varma51813,4 %
Todennäköinen1333,4 %
Mahdollinen1985,1 %
Yhteensä84922 %

Vertailu 1. ja 2 atlaksen yhdistettyihin tuloksiin Vertailutyökalu

kartta lajin levinneisyydestä Suomessa 1 & 2 atlaksen yhdistetyssä aineistossamuutoskartta