« »

Mustapäätasku (Saxicola torquatus)

SV: Svarthakad buskskvätta, EN: Stonechat

kuva tästä lajista

Mustapäätasku on levinnyt laajalle alueelle Euraasiassa ja Afrikassa. Suomessa tavataan itäistä maurus-alalajia sekä läntisen rubicola/hibernans-alalajiryhmän edustajia, mutta laji on pääasiassa harvalukuinen joskin vuosittainen harhailija.

Suomesta tunnetaan neljä puhdasta pesintää itäisestä alalajista (Kuusamo 1992 2 paria, 1997 1 pari, Utsjoki 1992 1 pari) sekä kolme sekapesintää pensastaskun kanssa (Joensuu 1986, Siilinjärvi 1997, Kuusamo 2003). 2000-luvulla reviiriä pitäviä koiraita on havaittu Itä-Suomessa useampana vuotena. Tuoreimmassa atlaksessa havaittiin reviiriä pitävä koiras Kuusamossa kesäkuussa 2006. Pesimäaikaiset havainnot ovat siis edelleen keskittyneet maan itäosiin, vaikka läntisten mustapäätaskujen harhailijahavaintomäärät ovat kasvaneet Suomessa viime vuosina.

PesimisvarmuusRuutuja% ruuduista
Varma00 %
Todennäköinen10 %
Mahdollinen00 %
Yhteensä10 %

Vertailu 1. ja 2 atlaksen yhdistettyihin tuloksiin Vertailutyökalu

kartta lajin levinneisyydestä Suomessa 1 & 2 atlaksen yhdistetyssä aineistossamuutoskartta